Mattijn en Anita Papen

Een sterke, gezonde en duurzame geit houden

Melkgeitenhouderij Papen – Olbach is gelegen in het Achterhoekse Vragender. De maatschap bestaat uit Mattijn Papen en Anita Papen-Olbach. In 2008 is het bedrijf opgestart met 450 aangekochte melkgeiten en in 2007 aangekochte lammeren. Inmiddels worden er rond 1000 melkgeiten gemolken met als doel om niet verder uit te breiden maar het bedrijf nog verder te optimaliseren zodat we geen personeel in dienst hoeven te nemen. De melkgeiten mogen in de periode van mei tot oktober naar buiten, zolang het weer goed is. Dit geeft zowel de melkgeiten, ons en de vele voorbijgangers veel plezier.

Mattijn and Anita Papen over de fokkerij:

De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in automatisering door middel van een voerrobot, automatische melkmeting en een individueel krachtvoersysteem. Hierdoor is er veel data beschikbaar. Sinds 2014 wordt er alleen KI toegepast en ook vindt er 1 op 1 dekking plaats zodat er een gesloten bedrijfsvoering is. Het wordt steeds moeilijker om geen inteelt te krijgen vandaar is de Goat Improvement Company een prachtig nieuwe uitdaging voor ons. Het doel is dan ook om onze beste pareltjes hier aan mee te laten doen.

Mattijn en Anita Papen over hun fokkerij strategie:
“Omdat we het bedrijf zonder personeel willen blijven voortzetten, is het een uitdaging om een gezonde geit te fokken die met zo weinig mogelijk lactaties zoveel mogelijk melk produceert met weinig problemen.”