Walte en Willeke Veldman

Melkgeiten met een goed karakter die melk produceren uit voornamelijk gras!

In het Noorden van Nederland wonen Walte en Willeke Veldman samen met hun gezin, sinds 2011, in het mooie Friese Wijckel. Op het bedrijf worden momenteel 750 melkgeiten gemolken. Het bedrijf gaat in 2021 omschakelen van een gangbare- naar een biologische bedrijfsvoering. De geiten zullen dit absoluut aankunnen. Dieren met functionele uiers en sterke benen die gemakkelijk veel vers gras kunnen verwerken, zo kun je de geiten van Walte en Willeke omschrijven. 

Binnen het fokprogramma van Goat Improvement Company speelt het vermogen om een hoge melkproductie te realiseren uit voornamelijk ruwvoer een grote rol. Walte en Willeke Veldman selecteren hier ook al jaren op en de prestaties van hun dieren bewijzen het succes van deze fokkerijstrategie. De genetica van Walte en Willeke is dan ook een absolute aanwinst binnen het genetica aanbod van Goat Improvement Company.

Interessant binnen de fokkerijstrategie van Walte en Willeke is dat ook karakter van de geiten een belangrijk selectie criterium is. Geiten die gericht zijn op mensen, makkelijk zijn in de omgang en rustig zijn in de melkstal, dat zijn geiten die Walte en Willeke graag zien.

Willeke Veldman over haar fokkerijstrategie:

Geiten moeten niet alleen het natuurlijk vermogen hebben om gemakkelijk veel melk te kunnen geven, maar ze moeten het ook echt voor de boer willen doen. Een goed karakter is essentieel voor een melkgeit