Scrapie resistentie

The Goat Improvement Company biedt momenteel de mogelijkheid voor spermaselectie uit Grasshill-bokken gecategoriseerd met verschillende niveaus van genetische resistentie tegen scrapie. Deze etikettering wordt bepaald door DNA-testen aan de Trent University in Ontario, Canada om het bestaan ​​of de afwezigheid van de ‘scrapie-resistente ‘glutamine (Q) -codon op variantpositie 211 van het prioneiwitgen (PRNP). Het is vrij belangrijk op te merken dat hoewel de basis voor deze test onderzoek was door Trent naar verschillende DNA-sequentievariaties die de Q-glutamine op positie 211 identificeerden als de indicator die het meest waarschijnlijk scrapie-resistentie biedt, deze bevinding nog moet worden gevalideerd door OIE, en plannen voor challenge-testen om de validiteit te bevestigen zijn momenteel aan de gang. Als zodanig geeft Grasshill geen garanties met betrekking tot de scrapiestatus van nakomelingen als gevolg van het fokken op DNA van de vader dat is geïdentificeerd als homozygoot of heterozygoot scrapie-resistent op basis van het bestaan ​​van dit codon. Bewijs uit het onderzoek dat aanvankelijk resulteerde in de ontdekking van deze ‘scrapie-resistente’ Q-glutamine op positie 211, ondersteunt echter sterk de resistentie-eigenschappen ervan, en het is aan individuele fokkers om te beslissen hoeveel of weinig ze de beoordeling van een bok willen gebruiken. over het bestaan ​​van dit resistente codon als een selectiemiddel om het mogelijke bestaan ​​van scrapie in hun kudde te minimaliseren.

Wat betekent dat voor jou als melkgeitenhouder?

  • Scrapie is een besmettelijke, zeer langzaam bewegende ziekte van het zenuwstelsel bij schapen en geiten. Na een lange incubatietijd en een langdurig beloop eindigt de ziekte met de dood.
  • Selectief fokken op dieren die genetische resistentie tegen scrapie hebben, is een van de beste hulpmiddelen om de incidentie van deze ziekte in uw kudde te minimaliseren.
  • Hoewel de OIE de scrapie-resistentie-eigenschappen van de Q-glutamine op positie 211 nog niet officieel heeft erkend, geïdentificeerd door Trent University (en er kunnen geen garanties worden gegeven over deze eigenschappen totdat dit validatieproces is voltooid), zien onderzoekers nog steeds een groot potentieel in selectief fokken. strategieën gericht op het verminderen van de incidentie van scrapie in een kudde door de incidentie van dit scrapie-resistente codon te maximaliseren.

Bokken geïdentificeerd als ‘homozygoot scrapie-resistent’ op basis van het dubbele bestaan van dit gen, zullen zeker ten minste één van deze genen doorgeven aan elk van hun nakomelingen (zelfs als de moeders zelf geen genetische resistentie tegen scrapie hebben). Die dan vermoedelijk zou moeten zorgen voor een significant niveau van resistentie tegen deze heterozygote dieren (hoewel er meer testen nodig zijn om dit niveau nauwkeurig te voorspellen). Nakomelingen van geiten die gefokt zijn met heterozygote bokken die slechts één scrapie-resistentiegen bezitten, kunnen ofwel één scrapie-resistentiegen ontvangen (waardoor ze ook significante scrapie-resistentie krijgen) of geen van deze genen (die geen extra resistentie bieden).

Het is duidelijk dat de nakomelingen die het meest waarschijnlijk scrapie-resistentie zullen erven, de nakomelingen zijn die het resultaat zijn van ouders die beide dit gen dragen (vooral als een of beide ouders homozygoot zijn), en door geleidelijk het aantal genetisch resistente dieren binnen een kudde op te bouwen en door te gaan met selecteren, zal de overdracht van deze scrapie-resistente eigenschap door de hele kudde worden verspreidt. Gebruik maken van bokken die het gen voor scrapie resistentie bij zich dragen, is waarschijnlijk een van de beste strategieën die we nu beschikbaar hebben om het algehele risico op deze dodelijke scrapieziekte te minimaliseren.

goat-improvement-company-grasshill-nl-scrapie

Figuur 1: Overerving resistentie (lees de hele presentatie van WUR hier)