Ron Paardekooper en Lydia van Beek

De “balans” daar draait het om in onze fokkerij

In het plaatsje Lottum runnen Ronald Paardekooper en Lydia van Beek sinds 2015 samen hun geitenhouderij “De Roozehoeve”. Op het bedrijf worden momenteel 600 geiten gemolken. De ondernemers zoeken nadrukkelijk de verbinding met de maatschappij, zo hebben ze vóór de stal een geitenspeeltuin waar een groot deel van het jaar bokjes lopen, hebben ze een picknick plaats en verkopen ze kaas via een automaat.

Balans daar draait het echt om in de fokkerij van Ronald en Lydia in combinatie met een hoge levensproductie en zo veel mogelijk kg vet en eiwit. Wij willen persistente geiten fokken die lang op ons bedrijf aanwezig zijn aldus Ronald. Een voorbeeld van deze fokkerij strategie is

RH TB Grey 59881. In 924 dagen produceerde ze 6197 kg melk (6,7 kg/d) met 3,94%vet en 3,28%eiwit. Dat geeft een totaal van 447 kg vet+eiwit. Met zulke geiten willen we heel de stal wel vol hebben aldus Lydia. De genetica van “De Roozehoeve” is een absolute aanwinst binnen het fokprogramma van Goat Improvement Company. 

Naast productiekenmerken vinden Ronald en Lydia het exterieur van hun geiten ook erg belangrijk. Ze selecteren graag op geiten met veel inhoud, goede benen en uiers en een sterk frame. Met andere woorden “balans” daar draait het om in de fokkerij van Ronald en Lydia. 

Ronald en Lydia over hun fokkerij strategie:
“Genetische capaciteit om melk te geven, een functioneel exterieur en een sterke wil om te overleven, alles moet met elkaar in balans zijn om een hoge productie in combinatie met een hoge levensduur te realiseren.”