Peter en Anja Vogel

Zo duurzaam en efficiënt mogelijk melk produceren

Peter Vogel runt samen met zijn bedrijfsleider Stefan van Eck een melkgeitenbedrijf van 750 geiten in het midden van Nederland, in het plaatsje Maasdriel. Al vanaf de start van het geitenbedrijf in 2012 was een ding duidelijk, het bedrijf moest het meest duurzame en efficiëntste melkgeitenbedrijf worden van Nederland. Deze duurzaamheid zie je zowel terug in de bedrijfsvoering, omgang met mensen als in de fokkerijstrategie. Op het bedrijf worden bijvoorbeeld geen fossiele brandstoffen meer gebruikt, het bedrijf is energieneutraal en er word geen CO2 meer uitgestoten door machines. Een gedeelte van de melk word verwerkt in zuivel en kaas en verkocht onder het eigen merk Felize. 

Duurzaamheid en efficiëntie zie je ook duidelijk als selectiecriteria terugkomen in de fokkerijstrategie van Peter en Stefan. De geiten moeten voornamelijk melk kunnen maken uit ruwvoer en er word gestreefd naar maximaal 57 kg brok per 100 kg meetmelk. Geiten die daarbij levensduur en kg vet en eiwit combineren met functionele uiers en benen, dat zijn de geiten waar Peter en Stefan naartoe fokken. De bok Hendrik is op dit moment het paradepaardje van het bedrijf. In 2021 stond Hendrik opnieuw op plaats 4 in de Nederlandse productie index. Dit maakt de genetica van dit bedrijf een absolute aanwinst binnen het genetica aanbod van Goat Improvement Company.

Peter Vogel over zijn fokkerijstrategie: 

"Duurzame en efficiënte dieren zijn belangrijk om een toekomstbestendig bedrijf te realiseren. Dat onze dieren hiertoe uitstekend in staat zijn, bewijzen ze elke dag op ons bedrijf."