Lauran den Hertog

Veel ruwvoer kunnen verwerken en makkelijk te managen 

Zo kun je het fokdoel van de biologische melkgeitenhouderij De Mekkerstee uit het Zuid Hollandse Ouddorp het beste samenvatten. De Mekkerstee is een echt familiebedrijf en opgericht in 2001. Naast 650 melkgeiten bestaat het bedrijf uit een kaasmakerij, zuivelverwerking, restaurant, landwinkel en zorgboerderij. De Mekkerstee word geleid door Piet en Lauran den Hertog samen met 65 enthousiaste medewerkers. De Mekkerstee vindt maatschappelijk draagvlak erg belangrijk en stelt het bedrijf 5 dagen in de week open voor bezoekers. Dat dit een groot succes is, blijkt wel uit het aantal bezoekers, meer dan 200.000 bezoekers per jaar komen bij het bedrijf naar de melkgeiten kijken en geitenproducten proeven in het restaurant. 

De grootte en drukte op het bedrijf vraagt om een goede fokkerijstrategie. Het fokdoel van De Mekkerstee past uitstekend in de fokkerijfilosofie van Goat Improvement Company. Een sterke focus en selectie op dieren die veel ruwvoer kunnen verwerken en makkelijk te managen zijn. Met deze kenmerken zijn de melkgeiten van de Mekkerstee in staat een hoge productie te realiseren uit hoofdzakelijk ruwvoer en kunnen met weinig arbeid en aandacht eenvoudig worden gemanaged. Daarnaast ligt er binnen het fokdoel veel nadruk op de kwaliteit van uiers en benen. De gehele zomer grazen de geiten in de weide, waardoor de geiten in staat moeten zijn om zonder problemen veel te kunnen lopen. Dit maakt de genetica van De Mekkerstee een sterke aanwinst binnen het genetica aanbod van Goat Improvement Company.

Lauran den Hertog over zijn fokkerij strategie:

“Het rantsoen op ons bedrijf is gebaseerd op ruwvoer van eigen land. Om dit efficiënt om te zetten in melk moeten de geiten veel ruwvoer kunnen verwerken. Daarnaast is het door de drukte op ons bedrijf ook belangrijk dat een melkgeit makkelijk te managen is en het werk echt zelf doet. Dat onze geiten dit uitstekend kunnen bewijzen ze op diverse bedrijven in verschillende landen .” 

Geiten in de schijnwerpers

Drie geweldige productiegeiten van Lauran den Hertog