Harm en Ankie van der Veen

De fokkers die elke productie index in Nederland domineren!

Een van de beste melkgeitenfokkers wereldwijd, zo kun je Harm en Ankie van der Veen in een notendop samenvatten. Een familiebedrijf dat imponeert met hun fokkerijprestaties. Inmiddels hebben Harm en Ankie al 125 geiten gefokt die meer dan 10.000 kg melk hebben gegeven en 10 dieren die meer dan 1.000 kg vet en eiwit hebben geproduceerd. Zowel in de top 100 beste geiten (de nummer 1,2,3 en 4) en de top 100 beste bokken  (de nummer 1,3,5 en 8)  in 2020 domineren Harm en Ankie alle indexen! “Goed, beter, best” dat is absoluut van toepassing op hun fokkerij! 

Top prestaties leveren in fokkerij kun je alleen als je de goede families op stal hebt. Dat is absoluut het geval bij Harm en Ankie. De 3 families die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het succes in fokkerij zijn de “Ilse’s, Jacoba’s en Elske’s”. Daarnaast was hun topbok “Sven” een van de beste fokbokken ooit binnen de Nederlandse melkgeitenfokkerij. “Sven” is inmiddels overleden en was de voormalige nummer 1 indexbok van Nederland.

Het fokdoel van Harm en Ankie past uitstekend in de fokkerijfilosofie van Goat Improvement Company. Een sterke focus op geiten met een hoge productie in combinatie met goede uiers en sterke benen, die een hoge levensproductie kunnen realiseren en erg persistent zijn. In combinatie met een hoge natuurlijke gezondheid levert dat geiten die wereldwijd zeer gewaardeerd zijn. De genetica van Harm en Ankie is een geweldige aanwist binnen het genetica aanbod van Goat Improvement Company. 

De hoge productie halen de geiten met name uit veel ruwvoer. Op het bedrijf  kunnen de geiten hun krachtvoer halen uit individuele krachtvoerboxen. Op dit moment worden er 1100 geiten gemolken en in de toekomst kan door de bouw van een nieuwe stal uitgebreid worden naar 1700 melkgeiten.

Harm en Ankie over hun fokkerij strategie:

Wij willen graag geiten met een goede uier en sterke benen, die jarenlang, zonder dat ze hoeven af te lammeren, melk kunnen geven. Een goede gezondheid en sterke lichaamsbouw zijn daarom belangrijk”.

Harm en Ankie stellen zich graag voor:

Harm van der Veen

Ankie van der Veen