Grasshill Farm Ltd

Geen compromis in kwaliteit, alleen het beste is goed genoeg!

Zo kun je Grasshill Farm uit Ontario in een notendop samenvatten. Een typisch familiebedrijf met een gemiddelde melkproductie in 305 dagen tot 3688 kg en een levensproductie tot 20.114 kg. Grasshill Farm fokt al meer dan 20 jaar raszuivere Saanen-geiten en is een van de allerbeste Saanen-fokkers ter wereld. Grasshill Farm wordt gerund door Lloyd en Barbara Wicks en hun kinderen Shawna, Holly, Emily en Matthew.

Het fokdoel van Grasshill Farm past perfect bij de fokkerijfilosofie van Goat Improvement Company. Een sterke focus en selectie op functioneel exterieur (goede uiers, benen, melktype, inhoud en borstbreedte) en een goede gezondheid. Deze eigenschappen maken het mogelijk om een persistente hoge productie (en gehaltes) meerdere jaren vol te houden en een hoge levensduur en levensproductie te realiseren. Dit maakt Grasshill Farm genetica wereldwijd zeer gewaardeerd en een geweldige aanwist binnen het genetica aanbod van Goat Improvement Company. Grasshill Farm heeft veel van de hoogste dieren in de Canadese productie-indexen gefokt, meer dan 70 geiten die meer dan 10.000 kg melk hebben geproduceerd en twee van de hoogste melkproductie Saanen geiten ter wereld. Grasshill Nadia (levensproductie: 20.114 kg 3,2% vet 2,8% eiwit) en Grasshill Champ’s Diana (hoogste 305 dagen: 3688 kg, 12,1 kg / dag; levensproductie: 18.030 kg)

Binnen het fokprogramma van Grasshill Farm speelt DNA- testen ook een grote rol. Er word geselecteerd op dieren die onder andere de genen voor hoge caseïne (caseïne A) en scrapie-resistentie dragen.

LIoyd Wicks over zijn fokkerijprestaties:

“We zijn van mening dat hoge levensproducties het beste bewijs zijn van echte duurzaamheid, efficiëntie en winstgevendheid op bedrijfsniveau. Onze dieren hebben wereldwijd bewezen een hoge productie jarenlang, onder verschillende omstandigheden, aan te kunnen.” 

Geiten in de schijnwerpers

Drie uitzonderlijke productie geiten van Grasshill Farm!

Grasshill Baby Shnooks EX 90: de grootmoeder van “Grasshill Nightrider Summit” EX-96 (hoogste exterieur bok van Canada), “Shnooks” heeft een levensproductie van 10.690 kg (beste 305 dagen  productie: 2158 kg) terwijl haar volle zus ” Sweet Pea “EX 90 heeft met een totale levensproductie van 13.800 kg (305 dagen productie: 1847 kg 4,3% vet, 3,3% eiwit).

Haar halfzussen zijn “Tara” AV-89 (ook een levensproductie van meer dan 10.000 kg melk. Haar beste 305 dagen productie: 2430 kg 4,7% vet, 3,8% eiwit) en “Gypsy” AV-89 (net geen 10.000 kg levensproductie met melkproducties tot 1803 kg in 305 dagen).

Om aan te geven hoe groot de verervingskracht is van deze familie, volgt Grasshill Tara”s dochter, “Tiara” EX 90, in haar moeders voetsporen met een levensproductie van 14.440 kg melk. Andere nakomelingen zetten deze familietraditie voort, met indrukwekkende exterieur- en productieresultaten, niet alleen bij de nakomelingen die op Grasshill zijn geboren, maar ook bij de KI-nakomelingen die in andere landen zijn geboren met sperma van Tara”s zonen. Vooral opvallend bij deze nakomelingen zijn niet alleen de topproducties, maar ook het uitstekende uier exterieur een eigenschap die vrij karakteristiek is in de hele Shnooks-familie. Deze familie vind je terug in de stamboom van de KI bokken “Sonny” en “Designator“.

Grasshill Champ”s Diana AV-88: de dochter van Champ EX, een bok uit een van de beste moederlijnen van Grasshill farm. Deze moederlijn staat bekend om de hoge persistente levensproducties en geweldige uiers. “Diana” is een geit die uitblinkt met haar inhoud en vreetvermogen. “Diana” is de wereldkampioen melkproductie. In haar hoogste lijst behaalde ze een indrukwekkende productie in 305 dagen van 3688 kg (12,1 kg / dag) met een levensproductie tot nu toe van: 18.030 kg melk. Met deze eigenschappen zijn de directe dochters van Grasshill Diana ook constant hoge producenten, met producties in 305 dagen tot 2280 kg. De enorme inhoud, vreetvermogen en productiekracht waardoor Diana zo”n ongelooflijk hoge productie kon bereiken, is een eigenschap die ze zeker doorgeeft. Al deze kwaliteiten komen samen in haar kleinzoon “Designator“.

Grasshill Nadia EX 92: een geit die uitblinkt in persistentie, Nadia is een van de hoogste totale productie-geiten ter wereld met een levensproductie van 20.114 kg. Nadia is, 3533 dagen gemolken en heeft slechts 187 dagen droog gestaan sinds haar eerste keer aflammeren in 2006. Familieleden van Nadia zijn ook allemaal erg persistent. Een voorbeeld is haar dochter “Grasshill New Day” EX-92, die al 11.740 kg (4,0% vet 3,1% eiwit) produceerde in haar eerste 3 lactaties. Gedurende die tijd is “New Day” 2699 dagen achter elkaar gemolken met een gemiddelde van 4,3 kg / dag zonder tussendoor droog te hebben gestaan. In deze periode heeft ze 3 keer afgelammerd en 6 lammeren gebracht. Om het gen te identificeren dat verantwoordelijk is voor de persistentie-eigenschap die zo duidelijk aanwezig is in deze familie, zal uiteraard meer DNA-onderzoek nodig zijn. We verwachten echter zeker dat deze persistentie (en een hoge totale levensproductie) een eigenschap is die “New Day” zal hebben overgedragen aan haar zoon. Hij is “Grasshill New Dawn” een van de Grasshill-bokken wiens sperma nu beschikbaar is. Naast hun genetisch potentieel, hebben twee van de andere Grasshill-bokken die nu beschikbaar zijn, “Sonny” en “Designator“, ook de Nadia bloedlijn in hun stambomen. 

Grasshill Baby Shnooks

Grasshill Diana

Grasshill Nadia

Scrapie resistent en high casein

Naast de top productie en het geweldige exterieur zijn de bokken van Grasshill onderzocht op het gen voor scrapie resistent en high casein.  Het “High Casein DNA” is sterk gecorreleerd aan een hoog eiwit gehalte in de melk.