Familie Nooteboom

Focussen op een zo hoog mogelijke melkproductie per geit

Meedraaien in de top van de fokkerij, dat is het doel van de familie Nooteboom. Dat dit een succes is blijkt wel uit de tallozen hooggeplaatste geiten en bokken op de indexen en de vele nakomelingen van Nooteboom bokken die bij andere melkgeitenhouders uitstekend presteren. Een topprestatie die word geleverd door dit echte familiebedrijf. Cees en Anita Nooteboom runnen het gangbare bedrijf met 650 melkgeiten samen met hun zoons Niek en Coen. Samen leverde zij ook het fantastische resultaat om recentelijk hun 125ste 10.000 kg melk geit te fokken. Met deze fokkerijprestaties behoort de familie Nooteboom tot de beste melkgeitenfokkers wereldwijd.

Op het bedrijf in het Zuid- Hollandse Strijen worden de geiten 3 keer per dag gemolken. We streven naar een rollend jaar gemiddelde van 1600kg melk met 120 kg vet en eiwit. De geiten produceren deze productie met 52KG krachtvoer per 100KG melk. Het gras krijgen de geiten van de 44 hectare land die bij de boerderij horen. Een deel van deze hectares bestaat ook uit grasklaver. Naast deze 44 hectare wordt er ook nog 4 hectare luzerne geteeld. Zo kan de familie de kwaliteit van het kuilgras in eigen hand houden.

Binnen de fokkerijstrategie van de familie Nooteboom is “Balanced Breeding” een belangrijk streven. Bij de fokkerij word gestreefd naar veel kg vet en eiwit, een hoge melkproductie maar zeker ook een correct exterieur. Door de combinatie van productie en exterieur zijn de geiten in staat op een duurzame manier zowel een hoge dagproductie als een hoge levensproductie te realiseren. Naast de focus op melkproductie en Kg vet en eiwit, wordt er sinds enkele jaren ook gefokt op het scrapie resistente gen code 222. De familie is druk bezig om hun volledige veestapel het scrapie resistente gen mee te geven. De resistentie code 222 is tot op heden nog maar de enige erkende resistentie. Dit maakt de genetica van de familie Nooteboom dan ook een geweldige aanwinst binnen het genetica aanbod van Goat Improvement Company.

Cees Nooteboom over zijn fokkerijstrategie:

“Al jarenlang streven we met onze familie naar een zo hoog mogelijke melkproductie per geit. Door een strenge selectie zie je dat achter onze geiten al een aantal generaties hoge productiegeiten zitten. Daar zijn we als familie erg trots op en met deze goede lijnen fokken we uiteraard graag verder. ”

Geiten in de schijnwerpers

Drie geweldige productie geiten van de familie Nooteboom!