Élevage Chagneau Damonte

Topexterieur in combinatie met een hoge melkproductie uit voornamelijk gras

In het Franse Vandon woont Aimie Damonte Pierrick Chagneau samen met haar man en twee zoontjes Lorenzo en Marius sinds 2016 op hun boerderij met 500 melkgeiten en 60 melkkoeien. Focussen op super uiers en een hoge melkproductie uit voornamelijk gras, zo kun je hun fokdoel omschrijven. Deelnemen aan shows is de grote passie van Aime. Inmiddels heeft ze al een imponerende rij met showsuccessen op haar naam staan. Niet alleen Aimie is ontzettend fanatiek met de shows, maar ook haar twee zoontjes Lorenzo en Marius lijken helemaal gegrepen door het showvirus. Een fantastische toekomst met mooie showsuccessen is daarmee verzekerd.

Het rantsoen voor de melkgeiten bestaat vooral uit gras wat van eigen land komt. In de zomer hebben de geiten de mogelijkheid om naar buiten te gaan om te grazen in de wei en in de winter word met name kuilgras gevoerd. Door het gras zelf te verbouwen op eigen land kan de familie de kwaliteit in eigen hand houden.

De eigenschap om een hoge melkproductie te kunnen realiseren uit voornamelijk gras speelt een grote rol binnen het fokprogramma van Goat Improvement Company. De genetica van Aimie is dan ook een absolute aanwinst binnen het genetica aanbod van Goat Improvement Company.

Bijkomend, door het vele lopen om te grazen is de selectie op sterke benen streng en er word alleen verder gefokt met geiten die bovengemiddeld goede benen hebben.

De geiten die momenteel indruk maken in Vandon zijn 81394 “Olympia” (productie dit jaar 1304kg in 250 dagen) en 91062. Beide geiten behaalden de afgelopen jaren meerdere hoge rankings op verschillende shows en zijn een goed voorbeeld van Aimie’s fokdoel.

Twee andere opvallende geiten zijn 50234 en 91042.
50234 “lady Gaga” geboren in 2015 produceert in 650 dagen 3413 kg.
91042 “pépite” geboren in 2019 produceert 1503 kg in 250 dagen.

Aimie Damonte Pierrick Chagneau over haar fokkerijstrategie:

“Mijn passie is om met mijn geiten naar shows te gaan. Foutloos exterieur is daarom belangrijk binnen mijn fokdoel. Echter hebben we de geiten ook voor het produceren van melk. Veel ruwvoer kunnen verwerken om een hoge melkproductie te realiseren is economisch belangrijk voor onze boerderij.”

Geiten in de schijnwerpers

Drie van Aimie’s beste geiten:

81394

91062

91042